MNO podpořila hejtmana Haška – Zastavte stěhování epopeje

Slovanská epopej

(ČTK, MNO) Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek ve čtvrtek vyzval Prahu, aby neodvážela ze zámku v Moravském Krumlově Muchovu Slovanskou epopej. Pražská radnice to odmítá. Předseda Moravské národní obce Jaroslav Krábek varuje před unáhlenými kroky.


Hašek vyzývá moravské patrioty
 
Stěhování obrazů začalo ve čtvrtek dopoledne. Hašek zároveň požádal moravské patrioty, aby na stěhování vyjádřili svůj názor. Podle Prahy by kraj místo toho měl raději zajistit, aby moravskokrumlovský zámek nechátral.
 
„Vyzývám Prahu a její představitele, aby s ohledem na končící mandát městské reprezentace, který se počítá už pouze na dny a hodiny, nečinili žádné nevratné kroky k epopeji, včetně jejího odvozu z Moravského Krumlova do Prahy,“ uvedl Hašek v prohlášení, které rozeslal médiím.
 
Zbrklost prý poškodí vztahy mezi Prahou a jižní Moravou
 
Hašek také vyzval Prahu k jednání a zároveň varoval před „zbrklostí, která přinese řadu emocí a poškodí roky budované vztahy a komunikaci mezi jižní Moravou a Prahou“.
 
Pražský radní Ondřej Pecha (ODS) s přístupem jihomoravského hejtmana nesouhlasí. „Pan Hašek by si měl nejdřív sednout s (vlastníkem krumlovského zámku) Inchebou a domluvit se na opravě chátrajícího zámku,“ řekl Pecha. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby kraj tento zámek, který je nyní na prodej, vykoupil. „Nemůžeme epopej na zámku nechat, nemáme žádnou smlouvu s Inchebou. Nemáme ani záruku, co se s obrazy stane, když zámek prodají,“ poznamenal radní.
 
Hašek: Pecha jen odvádí pozornost
 
Podle Haška se snaží Pecha svými argumenty odvádět pozornost mimo skutečné jádro problému. „Praha se musí červenat a stydět. Již vyšlo najevo, že již 1. října jí bylo doručeno rozhodnutí ministerstva kultury o prohlášení epopeje kulturní památkou. Proto teď ten spěch, proto ta hysterie,“ uvedl hejtman.
 
Připomněl, že za několik dní začne platit jiný režim ochrany epopeje a manipulace s ní. Možnost odvézt ji pak bude podstatně složitější. Podle Haška jedná nyní Praha čistě účelově. Pokud Pecha zpochybňuje podmínky v krumlovské expozici, měl by prý hovořit o podmínkách v pražském Veletržním paláci, kde je klima zcela jiné než v krumlovském zámku. Změna prostředí může dílo poškodit. Bude údajně více vystaveno slunečním paprskům.
 
MNO: Moravané mají k epopeji citový vztah
 
Za Haška se postavilo i naše nepolitické občanské sdružení Moravská národní obec (MNO), jehož cílem je připomínání moravských tradic, kultury a dějin. „Epopej není pro Moravany jen jedním z mnoha mimořádných děl a turistických atrakcí. Mají k ní citový vztah. Je vystavena v Muchově rodném kraji a připomíná i odkaz Velké Moravy. Osud díla se jich proto hluboce dotýká,“ vyjádřil se pro ČTK předseda sdružení Jaroslav Krábek. Zdůraznil, že unáhlené kroky mohou poškodit nejen dílo samotné, ale především také vztahy mezi lidmi.
 
Očití svědkové promlouvají
 
Zástupci Prahy začali epopej z Krumlova stěhovat. Přímo na místě se kvůli tomu sešla asi stovka mladých lidí, hlavně studentů, kteří již v minulosti protestovali proti odvozu díla do Prahy. Atmosféra v expozici byla napjatá. S ohledem na bezpečnost cenných pláten bylo následně rozhodnuto o jejím uzavření. „Nikomu bych nepřál pohled na to, jak s obrazy zacházeli. Sbalit plátno za cca jeden a půl hodiny je naprosté barbarství. Konstrukci z něj servávali i silou, ze stojanů jej podkopávali nohama a sem tam na ně ještě šlápli,“ uvedl jeden z mladíků.
 
Stěhování bude trvat asi tři týdny. Metropole chce obrazy ještě letos vystavit ve Veletržním paláci.

8 odpovědí na “MNO podpořila hejtmana Haška – Zastavte stěhování epopeje”

  1. Hašek má pravdu. Ale! Jak se ale postavit na jeho stranu barikády?

  2. Třeba něco hejtman Hašek sám navrhne. První krok již vlastně udělal – vyzval moravské patrioty aby vyjádřili svůj názor.

  3. „Nikomu bych nepřál pohled na to, jak s obrazy zacházeli. Sbalit plátno za cca jeden a půl hodiny je naprosté barbarství. Konstrukci z něj servávali i silou, ze stojanů jej podkopávali nohama a sem tam na ně ještě šlápli,“ uvedl jeden z mladíků.

    Existuje fotodokumentace, nejlépe ke zveřejnění?

  4. Nejedná se o jejich památky a tak můžou po Moravských šlapat a to ukazuje jejich vztah k Moravě……..A můj názor obyčejného člověka,Čechové si přivlastnili Moravskou historii a neustále se snaží Moravský národ s víc jak tisíciletou historií asimilovat.

  5. Ač jako středo pravicově smýšlejícímu člověku musím Panu Hašku vyslovit hlubokou poklonu a má ode mne v dalších volbách vždy 100% podporu. Je vidět že není jen velký znalec Moravské historie, ( ve škole se jí nenaučil, protože tam se neučí) ale k moravanství se i otevřeně hlásí, což není pro něj vždy výhoda a přesto tak činí (ono po 60 letech systémové asimilace říct že jste Moravan je něco jako že jste kacíř, separatista,blázen, poločlověk, atd.) no prostě až zvítězí láska a pravda před lží a nenávisti a bude obnoveno zemské zřízení tak PAN Hašek na Špilas

  6. Domnívám se,že je to další nádherná ukázka centralistického vládnutí našich západních sousedú.Byl bych opravdu šťasten,kdyby ty moskevské manýry již jednou provždy zmizely z této republiky.Z pozdravem Morava vpřed tomas

  7. Zdravím všechny občany našeho státu, zejména však Moravany a dobré lidi.
    Je jisté že v tomto státě existuje Pragocentrismus, stejně tak je jisté že v kauze: „Slovanská epopej“ má Morava jednoznačný Morální nárok ale i diskutabilní majetkové právo, logický úsudek občana (mě), Praha zanevřela oči na toto veledílo po desítky let tak proč teď o ni má zájem? no důvody jsou logické viz.: uvedené výše, myslím že se shodneme když řeknu že jeden faktor jsou peníze…,navíc když radní Pecha řekne že dává dotace na údržbu epopeje, její částka?: údajně 500.000kč/rok, ptám se: je tohle adekvátní částka vůči naší Národní kulturní památce která symbolizuje cestu národa dějinami?, co kdyby Praha raději dala peníze na opravu zámku a restauraci epopeje, namísto stálého upírání našeho zázemí. Pražské chování k nám jakožto Moravanům i Slezanům se jeví jako „nadřadné“ ale o tom jindy. Slovanská epopej která bude vyhlášena národní kulturní památkou je majetek celého národa ne jen pražanů jak Pecha uvedl, již toto je velmi arogantní chování a vypovídá o charakteru jeho osoby, jak tento člověk může být radním pro kulturu sám nechápu i když v tomhle státě nechápu věcí více. Myslím že netřeba zmiňovat chování pracovníků a restaurátorů při balení epopeje, krom toho když Praha jedná samostatně a zřejmě si myslí že republika je její a tudíž netřeba sdělovat – vysvětlovat republice její vládní kroky o jejich egoistickém jednání. To co se děje v naší republice nemá obdoby nikde jinde, každý stát by velebil svou památku (Národní!!), zatímco u nás je pouze možné hádání a jak říkávám post-komunistické sklony k „pravdě“ a samostatného jednání —> Praha ke státu. Navíc Praha nemá pravdu a co bych za další chtěl sdělit je tento fakt: prostředky (když nám je nedají vlastní lidé a musíme tak za jinými) se dají sehnat pro Slovanskou epopej jakožto kulturní památku jednoduše : z dotací evropských fondů. I tak by se ale musela epopej sbalit a ponechat v nejbližším možném provizoriu dokud zámek nebude náležitě opraven a poté zrestaurována samotná epopej v Mor. Krumlově, aby se tak stalo, abych nekritizoval jen jednu stranu, by musel kraj odkoupit zámek, což mimochodem je podle mě VELMI !!důležitý!! krok pro Jižní Moravu a její představitelé v politice ale i pro samotný lid, musel by tedy odkoupit zámek který je momentálně ve vlastnictví Incheby která ho ale ovšem prodává za symbolickou částku tomu kdo s ním má jasné účely.
    Proto pravím, je to památka celého národa a tak by jsme se o ni měli náležitě postarat.
    na závěr chci poděkovat všem kteří se aktivně podílejí na „záchraně“
    a zachování této památky na Moravě, chci ještě dodat ač myslím odvážně že Morava by se měla lépe kdyby měla svou vlastní samosprávu jako dříve proto na vás chci apelovat k volbám, volte pol. stranu Moravané, která má tohle ve svém programu.
    člen občanského sdružení Mladí Moravané, Lukáš Bárek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *